Förhållande är en förening mellan två personer

Man brukar säga att ett bra förhållande är en förening mellan två personer som har lätt för att säga förlåt, och det ligger mycket sanning i detta. Men det är också sant att ett förhållande är något som man måste bygga upp, det kommer inte automatiskt. I alla fall inte om man vill ha ett bra förhållande, vilket för många är bland det viktigaste här i livet. Dejting är första steget i rätt riktning, innan man bestämmer sig måste man ju se om det finns attraktion och intresse.

Till att börja med måste man vänja sig vid att tänka i pluralis. Det är inte längre en fråga om att Jag tycker om eller Jag vill göra en viss sak. I alla fall inte hela tiden. Nu måste man tänka mer på vad Vi kan göra eller Vad vi skulle vilja, och för en del är detta något som inte kommer naturligt. Om man är medveten om hur viktigt det är att tänka på sig själv och partnern som en enhet kommer man dock att målmedvetet lära sig att tänka på detta sätt. Det är trots allt denna viljan att ha en känsla av att höra ihop med någon som är en orsak till dejting och kontakt med andra.

När denna dejting så småningom går över i ett förhållande finns det en hel del man kan göra för att stärka det och göra det till ett riktigt bra förhållande. Något som är relaterat till att tänka i pluralis är att göra uppoffringar för den andra personen. Det behöver inte alltid vara så stora saker som var man ska bo eller åka på semester. Små saker i vardagen som visar att man sätter den andra personen före sig själv kan verkligen göra stor skillnad. En person som känner sig uppskattad kommer att vilja besvara denna kärlek på samma sätt, vilket leder till en positiv cirkel.

Samtidigt som man arbetar på att bygga upp en vi-känsla måste man också ge rum för individuell växt och personlighet. Man behöver inte vara precis likadana för att vara lyckliga, många gånger kan två helt olika personligheter komplementera varandra på ett fantastiskt sätt. Hur man gör det rent praktiskt kan variera, det viktiga är att man respekterar varandra för vem man är. När man börjar med dejting tänker man kanske mest på vad man har gemensamt, men det kommer alltid att finnas olikheter. Tack och lov, om alla var identiska skulle det bli ganska tråkigt i ett förhållande.