Nio tips på hur man övervinner blyghet.

Nio tips på hur man övervinner blyghet.
Det är inget fel med att vara blyg, men det kan göra det ganska svårt när man går på en första dejt. Här är nio tips på vad man kan göra för att övervinna detta problem.

1. Träna i förväg. Man kan förbereda sig innan man går på en första dejt genom att utmana sig själv. Det kan ske med individer eller i grupp, men genom att konfrontera sig själv med andra människor kan man träna upp förmågan att möta nya människor.

2. Sök ögonkontakt. Ett problem med att vara blyg är att man undrar vad andra tänker om en, framför allt på ett negativt sätt. Genom att ha ögonkontakt kan man se vad de tänker, eller vilken reaktion en dejt har, till exempel. Vanligtvis är det hela positivt.

3. Fokusera på den man pratar med, inte på vad man själv säger. Vad man har att säga är viktigt, speciellt på en första dejt. Men om man är blyg så kan det vara lätt att inte säga någonting alls om man tänker efter för mycket. Utan att prata strunt kan det vara bra att bara säga det som kommer upp i tankarna, utan att fundera på om man låter dum eller inte.

4. Minska kraven på dig själv och din dejt. Det gäller att kunna acceptera sig själv för den man är, och likaså den andra personen. Klart man hoppas på att det inte bara ska bli en första dejt, utan att man ska kunna bygga ett förhållande. Men var nöjd med det ni åstadkommer den första gången.

5. Gör något aktivt på dejten. Man måste inte sitta och prata över en lång middag, om man är blyg kan det vara ganska jobbigt. Allt fler föredrar alternativa aktiviteter som att gå på museum eller till en djurpark.

6. Jämför dig inte med andra. Tro inte att du måste ha den perfekta dejten, de existerar inte. Ett förhållande måste vara flexibelt, redan från början.

7. Se dina starka sidor. Ett bra tips för att stärka självförtroendet är att skriva ner allt det man är bra på. När man sedan går på en dejt ved man vad man är värd, och kan också visa upp dessa sidor.

8. Tro inte att en gång blyg alltid blyg. Man kan förändra sig, det är inte ett permanent personlighetsdrag.

9. Var dig själv. Man behöver inte prata mycket eller höras hela tiden för att uppskattas, ofta är det tvärtom. En blyg person kan faktiskt vara mycket tilldragande.