Dejta säkert

Generella dejtingråd - tänk på din säkerhet!

Dejting i dagens moderna värld

Även om dessa regler är speciellt ämnade för våra medlemmar vill vi uppmärksamma alla på dem; vare sig de är medlemmar eller icke medlemmar . Vår intention är inte att skrämma eller avskräcka någon från att dejta via nätet, vi vill bara att ni ska tänka på er säkerhet och ta hand om er.

Att träffa andra genom internet, framförallt genom vår sida uniformkontakt är ett av de säkraste sätten att träffa och lära känna nya människor. Medlemmarna behöver inte lämna ifrån sig några uppgifter som de inte önskar uppge och all kommunikation via sajten är säker, då den genomgår vårt administrationssystem. Detta betyder att din e-mailadress aldrig visas eller ges ut av Uniformkontakt eller några av dina andra personliga uppgifter än ditt tilltalsnamn och den stad du bor i.

Vi har inte bara tagit fram dessa riktlinjer genom att använda oss av våra egna erfarenheter, utan även genom att använda oss av flera framstående experter inom detta område. Vår ambition är att lägga grunden till en säker miljö, det mesta är sunt förnuft och förhoppningsvis kommer det leda till många framgångrika och romantiska dejter! Lycka till!

Att dejta via nätet

Ha aldrig en falsk bild eftersom det alltid brukar visa sig i slutändan och kan göra en möjlig framtida partner irriterad över att ha slösat sin tid i onödan. Detsamma gäller din profil anser du att du är mullig istället för något vältränad, så säg det. Om du är intresserad av ett seriöst förhållande, är det lika bra att säga sanningen från början.

En del av tjusningen med online dating ä att flirta med andra parter.

Du behöver inte vara generad över att göra detta, eftersom du
kan vara precis så anonym som du önskar att vara. Lika viktigt är det att tänka på etiketten i din kommunikation med andra medlemmar och inte gå över gränsen för vad som är generellt accepterat på en sådan här sajt. Se till att känna dig bekväm med det du säger och gör och lova inget som du känner dig obekväm med, eller som du inte är kapabel att hålla när ni slutligen möts. Du bör till varje pris undvika att ge ut ditt telefon nummer, din hemadress eller avslöja din arbetsplats till en främling. Oavsett hur trevliga de verkar vara. Om du ringer upp personen, se till att ditt nummer är dolt på deras telefon.

Det finns tyvärr personer som inte alltid är uppriktiga och du bör vara medveten om att risken finns att du kan stöta på en sådan person. Leta efter motsägelser och saker som inte stämmer i deras historier eller livsstil när ni kommunicerar via nätet eller pratar
med varandra. Leta efter inkonsekvenser i den information du får om utseende, ålder, status och liknande. Personer, som satt i system att hitta på saker, brukar ofta avslöja sig själva.

Första dejten- förberedelse

Så ni har haft lite kul på nätet- Nu vill ni träffas i verkligheten - Hur ska du förbereda dig på bästa sätt inför första dejten?

 • Låt aldrig din dejt hämta upp dig på din hemadress
 • Låt aldrig din dejt ombesörja ditt boende, om det skulle behövas så se till att ordna det på egen hand.
 • När ni först träffas, se till att det är på en offentlig plats och informera någon i din närhet om vart du ska gå och namnet på personen du ska träffa. Bestäm er för att du ringer eller sms:ar personen när du är där och kanske en gång till under dejtens gång.
 • Att ange en uppskattad tid på när du tror att du kommer att återvända hem rekommenderas.
 • Att gå ut som en del av en grupp är god ide, då har du dina vänner omkring dig.
 • Acceptera aldrig skjuts hem om du inte är fullständigt bekväm med det.
 • Ha en mobiltelefon med bra täckning med dig och ha alltid en person du kan ringa som kan komma och hämta dig om det skulle behövas.
 • Det ät ingen brådska, ta den tid du behöver på dig för att lära känna personen och om denne är uppriktigt intresserad av dig kommer han eller hon hålla med om att det är bäst att gå långsamt fram. Känn dig inte tvingad att göra något som du kanske ångrar senare.

Det första dejttilfället

Tänk på vilken information du ger ut om dig själv. Du vet nästan ingenting om honom, så vad vill du att han ska veta om dig? Vill du lämna ut din adress, så att han vet var du bor?  Om det inte går så bra mellan er senare, kanske du kommer vara väldigt tacksam att han inte vet var kan hitta dig. Lämna inte din väska medan du går på  toaletten, det skulle du antagligen inte göra med någon annan du knappt kände heller.

Håll ögonen på din dricka. Det finns få bevis kring våldtäktsdroger i samband med dejting, men tänk dig ändå för innan du lämnar din dricka obevakad med någon du knappt känner eller vet om du kan lita på. Det är enkelt för någon att lägga något i din dricka, och du kanske inte märker något förrän två timmar senare när du ska gå.

Vi kan inte få med allt man bör tänka på här. Mycket handlar om att använda sitt eget sunda förnuft. Ponera att du har spenderat några timmar med att lära känna någon på en pub eller bar, ni kommer riktigt bra överrens och det ser lovande ut. Då föreslår han att du följer med honom till en annan klubb ensam och att du lämnar dina vänner. 

Vad gör du i en sådan situation? Det första du får ta ställning till är om du verkligen litar på den här mannen. Vad får du för vibbar ifrån honom? Gå på din instinkt (det är vid sådana här tillfällen det är bra att inta vara alltför berusad) Och om du känner dig minsta lilla osäker, föreslå ett alternativ som innebär att du inte kommer gå iväg ensam med honom. Om du är med dina vänner kan de hålla ett öga på dig, lämnar du dem däremot måste du klara dig själv om något skulle hända.

Bra allmänna råd.

 • Planera din ditresa eller utekväll
 • Se till att någon vet vart du ska och vilken tid du kommer att vara hemma
 • Se till att du vet hur du ska ta dig dit och hem i förväg
 • Om du ska till en pub, klubb eller fest undvik att gå ensam. Vänner kan alltid hålla ett öga på varandra.
 • Utse någon som håller koll på hur mycket alla dricker
 • Kom ihåg, alkohol försämrar ditt omdöme och din reaktions förmåga,  den påverkar också dina handlingar.
 • Var medveten om vad som pågår omkring dig och undvik att hamna situationer som du inte känner dig bekväm i.
 • Ta aldrig emot en drink från någon som du inte litar på helt och hållet.
 • Dela eller växla inte drinkar
 • Lämna inte din drink obevakad, inte ens vid toalettbesök
 • Tänk dig för ordentligt om du ska lämna puben eller klubben med någon som du precis har träffat.
 • Om du börjar känna dig väldigt berusad efter bara en drink eller två, ta hjälp av en vän du litar på eller någon anställd personal på puben. Det är viktigt att komma till en säker plats så fort som möjligt. 
 • Du måste känna att du har fullt förtroende för personen som du söker hjälp ifrån oavsett hur länge ni har känt varandra.

Svarttaxi

Använd inte aldrig svarttaxis, det har varit flera incidenter där kvinnor har blivit antastade av förarna till dessa fordon. I vita taxis filmas allt och resan är registrerad i taxibolagets loggar. När det gäller svarttaxi finns det inga bevis att att du någonsin stigit in i bilen. Detta kan utnyttjas av personer med onda avsikter.

Råd för att förhindra brott

 • Förbeställ alltid en taxibil via deras kundservice
 • Försäkra dig om att du stiger in i samma bil som du beställde
 • Notera detaljerna på bilen och försäkra dig om att föraren känner till namnet som bilen bokades under
 • Sätt dig i baksätet och ha mobiltelefonen på, inom handräckningsavstånd.

Att skydda sig mot bedragare

Tyvärr är det så att precis som på den lokala puben eller  på andra dejtingsidor kan det hända att du råkar stöta på någon via uniformkontakt som är oärlig. Om du har stor otur kan du bli kontaktad av en romantisk bedragare. De kan verka väldigt vänliga och låtsas som att de är intresserade av dig, men är egentligen bara intresserade av dina pengar. Vi ser väldigt allvarligt på de bedragare som använder sig av vår sida. Så gott som varje dag har vi ett team som spårar bedragarkonton och tar bort dem.

Trots detta kan det hända att vi inte lyckas spåra dem så här följer lite tips på hur du kan lära dig känna igen en bedragare.

En bedragare utger sig ofta för att vara medlem i försvarsmakten och ger ut sina kontaktuppgifter väldigt lätt. Av denna anledning råder vi alla våra medlemmar sköta all kommunikation via den här sidan, tills du känner dig säker på att personen ifråga har uppriktiga avsikter och är genuin. 

( Kanske till och med prata med dem över webbkamera i en säker och privat chatt, för att vara på den säkra sidan) bedragare brukar vanligtvis berätta någon historia för dig om att en person som står honom nära är sjuk och behöver hjälp med att betala sina räkningar. Ofta brukar de hävda att de arbetar utomlands och behöver pengar för att kunna besöka dig. 

Alla historier som liknar denna är ett stort tecken på att personen du har kontakt med är en romantisk bedragare. Ge aldrig bort några pengar. Och dubbelkolla allt som personen har berättat. Om du tror att du har kontakt med en bedragare eller vill hjälpa till att ta reda på om en specifik person har ärliga avsikter eller inte; Kontakta vår support enhet help@uniformkontakt.se

Sannolikheten är stor att vi kommer att ertappa individen så småningom. Men du kan hjälpa oss att förhindra att andra blir lurade innan dess genom att rapportera in suspekta medlemmar. Man kan också rapportera in i en bedragare genom att trycka på rapportera knappen på medlemmens profil. (Denna finns i nedre kanten av varje profil.) När du klickar på knappen underrättar du oss och vår enhet kommer att utreda kontot med omedelbar verkan. Glöm inte att tänka på din egen säkerhet och ge aldrig ut din kontaktinformation förrän du verkligen vet vem du pratar med.

Ännu viktigare är det att inte ge någon pengar, oavsett hur äkta och pålitliga de låter. Om du är osäker på en specifik medlem kontakta oss omedelbart så undersöker vi kontot åt dig.

Vi hoppas att vi inte skrämt dig så pass mycket att du inte vågar gå ut igen efter att ha läst detta. Kontentan av det hela är att vi vill att du ska vara säker. Dagens moderna dejting, genom olika sorters social media kan vara otroligt kul- och är ett av de säkraste sätten att träffa den rätte. 

Vi önskar dig ett stort lycka till i ditt sökande efter den stora kärleken !